10. výstava českých korunovačných klenotov

Predvčerom sa v kaplnke svätého Václava na pražskom hrade stretlo sedem najvýznamnejších osobnosti krajiny a hlavného mesta, aby sprístupnili verejnosti to čo je pre nich najcennejšie – Korunovačné klenoty: Svätováclavská koruna a zlate insígnie, zlaté jablko a žezlo. Pomocou svojich kľúčov otvorili dvere zatvorené na sedem ťažkých zámkov. Za nimi sa nachádza pancierová skriňa na ktorej je tiež rovnaký počet zámkov, ako na dverách a v nej sú uložené české korunovačne klenoty. Držitelia kľúčov sú: Prezident, Predseda vlády, arcibiskup, predseda Senátu, predseda Poslaneckej snemovne, dekan Metropolitnej kapituly u svätého Víta a pražský primátor. Do 13. júla budú klenoty vystavené v Starom kráľovskom paláci Pražského hradu.

Klenoty sú uložené v najstráženejšej komnate na hrade. Korunovačné šperky sú sprístupnené verejnosti už po desiaty krát. Prvý krát to bolo v roku 1929 v rámci osláv milénia svätého Václava a potom nasledovali tieto letopočty: 1945, 1955, 1958, 1968, 1975, 1978, 1993, 1998.

Svätováclavská koruna Karla IV je 19 cm vysoká a váži 2358g. Je zhotovená zo zlata o rýdzosti 21 – 22 karátov. Čelenka sa skladá z štyroch častí. Každá jedna z ľalií je na vrchu zdobená jednou perlou. Korunu zdobí 96 drahokamov a 20 perál. Čelnú stranu zdobí rubelit, zafír a 4 spinely, ľavú 6 zafírov, spinel, zadnú 14 spinelov a 2 zafíry a pravú akvamarín, spinel a 6 zafírov. Tieto štyri časti sú spojené oblúkmi, ktoré sú zdobené 16 perlami, 4 spinelmi, 125 rubínmi a 25 smaragdmi. Vrch koruny zdobí krížik zo vzácnou románskym kamejom. V zafíre je rezba ktorá predstavuje ukrižovaného Krista. Bola vyrobená na korunováciu Karla IV.

                             

Kráľovské žezlo: je 67cm dlhé a váži 1013 g. Je vyrobené zo zlata, ale o rýdzosti 18 karátov. Je zložená z niekoľkých častí, ktoré sú jemne zdobené cizelovanými motívmi ako napr. lístky, kvety atď. a tie sú zdobené farebným emailom. Hlavica žezla ma tvar kvetu a je zdobená 4 zafírmi, 5 spinelmi a 62 perlami.

Kráľovské jablko: je 22cm vysoké a váži 780 g. Je vyrobené zo zlata o rýdzosti 18 karátov. Spodná guľa, ktorá sa skladá z dvoch polgúľ je spojená prstencom, ktorý je zdobený 6 spinelmi, 8 zafírmi a 31 perlami a farebnými emailami. Na vrchu jablka je kríž tiež zdobený perlami a kameňmi. Vrchná a dolná časť je zdobená reliéfmi.

 

Ak teda chcete vidieť české korunovačné klenoty na živo máte možnosť do 13.júla – potom sa opäť na určitý čas dostanú z pohľadov zvedavých očí späť “pod zámky”.

Zdroj: www.rodinaonline.cz , www.mojenoviny.cz

zlatnik@zlatnik.sk

Comments

comments